Kuumimmat some-kanavat
Sosiaalinen media eli some on ollut ihmisten huulilla jo useiden vuosien ajan. Some-kanavat lisääntyvät hurjalla vauhdilla eikä niissä kaikissa enää voi edes pysyä perässä. Mikä alkoi vain muutamana sivustona, on nyt levinnyt kulovalkean tavoin niin, että maailmanlaajuisia sekä yksittäisten maiden omia some-kanavia on jo tuhansia – yksi ihminen ei millään niitä kaikkia voi eikä varmasti haluaisikaan käyttää.
Sosiaalinen media on ennen kaikkea kohtaamispaikka ja tiedon jakamisen ja vastaanottamisen paikka. Siellä ihmiset löytävät tietoa mieltään askarruttaviin asioihin, keskustelevat tuntemattomien ja tuttujen kanssa, luovat uusia yhteyksiä, kauppaavat ja ostavat tavaraa ja kertovat kokemuksiaan. Eri tarkoituksia varten on erilaisia some-kanavia, joiden kanssa voi ensin tuntua menevän hieman sormi suuhun, kun ei tiedä, kuinka niitä käytetään ja mihin tarkoitukseen.
Tuskin on ketään, joka ei tiedä mikä on Facebook. Yritys aloitti maailmanlaajuisen voittokulkunsa vuonna 2005 ja nykyään sen käyttäjämäärä on jo huikeat 1,71 miljardia käyttäjää, mikä tekee siitä ylivoimaisesti maailman suosituimman sosiaalisen median kanavan. Suomessa Facebook löi itsensä läpi vuonna 2008 ja nykyään Suomessa arvioidaan sen käyttäjiä olevan hieman alle kaksi miljoonaa.
Facebookissa sivuja voivat tehdä itselleen sekä yksityiset henkilöt ja yritykset, joten siitä on tullut myös suosittu mainostuskanava yrityksille, jotka voivat siellä helposti kertoa yrityksensä tuotteista ja palveluista. Facebookissa yksityiset ihmiset puolestaan jakavat kuulumisia, videoita ja valokuvia ystäviensä ja tuttaviensa kesken, osallistuvat keskusteluihin erilaisissa Facebook-ryhmissä, joko salaisissa tai julkisissa, ja lähettävät viestejä Facebook Messengerin kautta. Osittain Messenger onkin korvannut sähköpostin viestinvälityskanavana.
Uutena toimintona Facebookissa ovat niin sanotut Live-videot, joiden kautta jokainen voi halutessaan lähettää suorana lähetyksenä kuulumisiaan valitsemalleen kohderyhmälle.
Twitter on tällä hetkellä yksi nopeinten laajenevista sosiaalisen median sovelluksista, tällä hetkellä sen käyttäjämäärä on jo yli 400 miljoonaa. Twitter on kätevä kanava saada nopeasti tietoa maailman tapahtumista ja uutisista, sillä niitä päivitetään sinne yleensä reaaliajassa, jo ennen kuin ne ehtivät edes nettisivuille. Twitterissä viestitään 140 merkin pituisin viestein, mikä omalta osaltaan edesauttaa nopeaa ja tehokasta viestintää.
Twitterissä käyttäjä valitsee itselleen ihmisiä, yrityksiä ja kanavia joita seuraa tai hakee kiinnostavia aihesanoja niin kutsutulla hashtagilla, eli #-merkillä joka laitetaan halutun sanan eteen. Vastaavasti omat kirjoitukset eli twiitit näkyvät niille henkilöille, jotka käyttäjää seuraavat.
Nykyään kaikki uutistoimistot ja lähes kaikki suurimmat yritykset käyttävät yhtenä tiedotuskanavana Twitteriä, eli mikäli haluat olla tietoinen mitä juuri sillä hetkellä tapahtuu, kannattaa olla aktiivisena ja seurata Twitterin virrassa lipuvia päivityksiä.
YouTube
YouTube on maailman suosituin videopalvelu sekä myös hakukone. YouTubessa jaettiin aluksi lähinnä vain musiikkivideoita mutta nykyään sieltä voi löytää videoita aiheesta kuin aiheesta. Henkilöt voivat esimerkiksi pitää YouTubessa omaa videopäiväkirjaa, vlogia, tai tubettaa eli kertoa YouTubessa menemisistään videoiden muodossa.
Yksi suosittu genre YouTubessa ovat pelivideot, joilla henkilö pelaa jotain suosittua videopeliä ja samalla kommentoi sitä. Nämä pelaajat voivat ansaita videoillaan ja lähinnä niihin liittyvillä mainoksilla huikeita summia selvää rahaa. YouTube on Facebookin ohella sosiaalisen median massakanava, tavoittaen enemmän ihmisiä kuin muut kanavat.
Instagram avattiin vuonna 2010, jonka jälkeen se on kasvanut todella nopeasti ja on jo ohittanut Twitterin käyttäjämäärässä. Instagram perustuu kuvien ja videoiden jakamiseen ja toisten käyttäjien kuvista ja videoista tykkäämiseen ja niiden kommentoimiseen. Palvelua käytetään erillisellä sovelluksella, jonka voi ladata omaan puhelimeensa. Instagramiin lisättäviä kuvia voi muokata erilaisin filtterein ja niihin voi liittää avainsanoja, hashtageja, joiden avulla muut käyttäjät voivat kuvan löytää.
Vuonna 2016 Instagramiin tuli uusi ominaisuus, Instagram Stories, jonka avulla käyttäjät voivat lisätä lyhyitä videoita ja kuvia omaan sivuunsa, aina 24 tunniksi kerrallaan. Tämän jälkeen ne pyyhkiytyvät sieltä automaattisesti pois.
Snapchat
Snapchat on yksi nuorten eniten suosimista kanavista. Sen käyttö on pääpiirteissään yksinkertaista, käyttäjä ottaa kuvan tai videon, muokkaa sitä halutessaan erilaisin filtterein ja lisää siihen esimerkiksi tarroja tai muita kuvioita ja jakaa lopuksi ystävien tai seuraajien kanssa.
Snäpin lähettäjä voi aina määrittää sen, kuinka kauan vastaanottaja voi viestin nähdä. Tämän jälkeen snäpit postataan eli lähetetään. Snapchatin suosion kulmakivenä ovatkin tarinat ja vuorovaikutus palvelun käyttäjien kesken – snäppi koukuttaa ja sitouttaa käyttäjänsä nopeasti.
Tänä päivänä Snapchatia käyttävät myös yritykset, käyttäen sitä lähinnä brändimielikuvan rakentamiseen ja rennompaan mainontaan, jolla tavoitellaan erityisesti nuorempaa kohderyhmää.
Sosiaalisen median ehdottomasti suurin pikaviestipalvelu on WhatsApp. Sovellus ladataan omaan älypuhelimeen ja sillä voi paitsi lähettää viestijä niin myös kuvia, videoita ja ääniviestejä. WhatsApp mahdollistaa myös puhelut sekä videopuhelut, jotka ovat käyttäjälleen ilmaisia, mikäli tämä käyttää esimerkiksi omaa wifi-yhteyttään.
WhatsAppin kautta voi myös jakaa omia yhteystietojaan ja perustaa suurempiakin ryhmiä. Suomessa WhatsAppia käyttää noin puolet 12–65-vuotiaista ihmisistä, tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjiä Suomessa olisi noin 2 miljoonaa.