Bloggaajat ja heidän maailmansa
Internetin käytön yleistymisen ansiosta myös blogien kirjoittaminen on kasvanut. Kirjoitusten julkaiseminen verkossa ei ole enää ainoastaan lehdistön edustajien tai verkkosivun ylläpitäjien päätettävissä, vaan kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi perustaa blogin ja jakaa ajatuksensa koko maailman kanssa.
Ennen blogin perustamista on hyvä lukea muiden blogeja ja pohtia omia teknillisiä ja kirjoituksellisia taitojaan. On myös ensiarvoisen tärkeää, että kirjoittaja ylläpitää blogiaan säännöllisin väliajoin, jottei se unohdu ja huku kyberavaruuteen. Kun päätös sen perustamisesta on tehty, voi hihat kääriä ylös ja ryhtyä hommiin!
Blogin perustamisen taustoja on monia
Blogin takana on aina ihminen tai jopa useampi henkilö. Se saattaa saada alkunsa ideasta kavereiden kesken jakaa matkakokemuksia tai pukeutumisvinkkejä. On blogeja, jotka toimivat kirjoittajiensa julkisina treeni- tai ruokapäiväkirjoina, ja blogeja, jotka ottavat kiivaasti kantaa yhteiskunnan tapahtumisiin tai ajavat jotakin poliittista aatetta. Taustalla on siis ennen kaikkea halu jakaa jotakin itselleen tärkeää.
Blogin pitäminen on myös mainio oppimiskeino, ja useat oppilaitokset ovat ottaneet blogin ylläpidon osaksi aineen kuin aineen projektin oppimispäiväkirjan pitoa. Näin napataan kaksi kärpästä yhdellä iskulla – opiskelivat joutuvat reflektoimaan ja analysoimaan projektin etenemisen vaiheita ja niiden onnistumista sekä samalla on kohdistettava huomiota kirjalliseen itseilmaisuun. Verkossa tai mihin tahansa julkiseen käyttöön tulevan tekstin on oltava selvää, sujuvaa ja helppolukuista. On kirjoitettava innostuneesti, sillä verkossa pärjäävät vain lännen nopeimmat pyssymiehet ja surffatessa tiedon laineilla aika on rahaa.
Voit itse miettiä, kuinka kauan aikaa kulutat verkkosivulla sisällön parissa. Ellei teksti nappaa sinua mukaansa tai tarjoa hakemaasi tietoa heti ensimmäisen kappaleen aikana, ei kärsimätön nettisurffaaja vieritä sivua alas. Blogeissakin on hyvä käyttää markkinoinnissa tuttuja kikkoja kiinnittää lukijan huomio yllättävillä lausevalinnoilla, lyhyillä kappalejaoilla, kutsuvilla otsikoilla ja ennen kaikkea toimintakehotusten, kuten ”lue lisää”, ”katso täältä” ja ”siirry tänne”, avulla.
Kuinka blogi perustetaan?
Blogeja on monen laajuisia, hintaisia ja näköisiä. Omaan bloggailuun riittänee ilmaisalusta, kuten WordPress tai Blogger. Esimerkiksi blogaaja.fi tarjoaa käyttäjilleen näppärän pohjan 5 minuutissa. Henkilön tulee ainoastaan luoda käyttäjätunnus ja antaa sähköpostiosoitteensa sekä klikata ”seuraava” -painiketta. Tämän jälkeen valitaan sivuston verkkotunnus, otsikko ja kieli. Tunnusta on hyvä miettiä tarkkaan, sillä sitä ei voi muuttaa jälkikäteen. Kieleksi voi valita tutun suomen, mutta jos mielii saada blogilleen suuremman lukijakunnan, on sivuston kieleksi hyvä valita englanti. Maailmanlaajuisesti puhuttu kieli antaa blogille jo lähtökohtaisesti mahdollisuuden laajentua suurempiin mittoihin kuin hieman yli 5 miljoonan ihmisen ympäri maapalloa käyttämä suomen kieli.
Erittäin tärkeä askel lukijakunnan kasvattamisessa jo heti blogin luomisesta lähtien on lisätä rasti ruutuun, kun kysytään, sallitko sivuston näkymisen hakukoneissa. Näin Googlen nerokkaat botit löytävät blogisi ja indeksoivat sen sisällön. Ilman tätä olisi hyvin vaikeaa, että lukija, joka syöttää Googlen hakukoneeseen esimerkiksi sanat ”fitness blogi” päätyä juuri sinun blogisi lukijaksi. Mahdotonta tämä ei ole ilman hakukone-etsintöjen sallintaakaan, mutta toisaalta, kun luodaan julkinen blogi, miksei auttaa mahdollisimman monia myös löytämään se? Salaiset, vain itselleen tarkoitetut kirjoitukset on hyvä pitää visusti pöytälaatikossa.
Viimeinen askel on sivuston aktivointi annettuun sähköpostiosoitteeseen annetun linkin kautta. Tämä onnistuu helposti kyseistä linkkiä seuraamalla, mutta aktivointi on tehtävä 2 vuorokauden kuluessa tai muuten käyttäjän tulee suorittaa koko rekisteröitymisprosessi uudelleen.
Blogaaja.fi käyttää alustanaan WordPressiä, mutta koska kyseessä on ilmaisversio, on teeman valinta ja toimintomahdollisuuksia rajoitettu varsin runsaasti. Tästä on kuitenkin hyvä aloittaa, sillä WordPress tarjoaa alustan monille verkkokaupoille ja yrityksille, joten sen hallitseminen tulee olemaan ehdottomasti plussaa. Varsinkin jos WordPress.orgista päätyy ostamaan oman domainin, tulevat kaikki koodaustaidot tarpeeseen.
Mikä tekee blogista suositun?
Blogin suosioon vaikuttavat monet seikat. On trendejä, jotka ovat pinnalla tiettyinä ajanjaksoina. Esimerkiksi suurten urheilukilpailuiden aikaan niitä raportoivat blogit voivat olla kuumaa tavaraa. Lisäksi jo muutaman vuoden ajan erilaiset kuntoiluun ja terveellisiin elämäntapoihin liittyvät blogit ovat olleet noususuhdanteessa. Aiheet, kuten kauneus ja muoti, ovat kestosuosikkeina erityisesti naisten keskuudessa. Samoin perhe-elämästä kertovat kirjoitukset saavuttavat usein suuren lukijakunnan samassa elämäntilanteessa koostuvista ihmisistä. Miesten maailmassa bodaus tai urheilu ylipäätään, autot ja pelit johtavat luetuimpien blogien tilastoa.
Mutta kiinnostava aihe ei aina riitä siihen, että blogi ponkaisee sukkulan lailla Venukseen ja tuo kirjoittajalleen mainetta, mammonaa tai suuria sponsorisopimuksia. Tähän tarvitaan kiinnostava persoona, mukaansa tempaava kirjoitustyyli ja hyvin toteutettu sivusto. Esimerkiksi oakandoats.com on hyvä esimerkki tyylipuhtaasti toteutusta sivustosta, jossa katse lepää. Suuret kuvakkeet, mukavat vaaleat värisävyt ja ennen kaikkea Facebookin, Instagramin, Twitterin ja Pinterestin yhteen liitettyjen tilien kanssa tekevät sivustosta kutsuvan ja helppopääsyisen.
Sosiaalisen median voimaa ei pidä aliarvioida, ja bloggaajat seuraavat toisiaan, linkittävät blogejaan yhteen ja jakavat kollegoidensa kirjoitusta omilla tileillään. Näin saadaan verkon pyörät pyörimään, ja oma blogikirjoituksesi rikkoo satojen, tuhansien, ellei jopa miljoonien lukijoiden rajoja.